Een vegetarisch recept voor 4 oktober.
Van 1 september tot en met 4 oktober wordt in de kerken de Periode van de Schepping gevierd. Deze periode eindigt met de dag van St. Franciscus, beter bekend als Dierendag.
4 oktober is dus een goede dag om de grote rijkdom van de dierenwereld te vieren. Die rijkdom staat zoals we weten onder druk. De diversiteit van dierensoorten neemt schrikbarend af. Wereldwijd bezorgen we dieren dagelijks een hoop leed, op verschillende manieren. Nationaal en internationaal ontnemen mensen ze hun leefwereld, onder andere vanwege onze behoefte aan woonruimte en aan de voor (bio)industrie noodzakelijke grondstoffen.
We slachten in Nederland dagelijks 1,8 miljoen dieren.* Wie de rijkdom van het dierenrijk wil vieren én wil stilstaan bij het recht van dieren, kan dat doen door een dag geen dieren te eten. Maar ja, vegetarisch eten… Zeker in de herfst grijpen Nederlanders graag naar de rookworst en het stoofvlees. Natuurlijk kun je je vlees tegenwoordig makkelijk vervangen met een vleesvervanger. Maar je mist dan wel het warme gevoel van de pruttelende pan en de geur van laurier.
Silvia de Haas, deskundig in de Ayurvedische keuken, deelde een recept met ons dat het hart en de buik met dezelfde warmte kan vervullen als de vleesstoof en de hutspot. Het is een voorbeeld van hoe je peulvruchten een stuk aantrekkelijker kunt klaarmaken, én je huis kunt vervullen met kruiden als laurier.
* Dit getal bestaat uitsluitend uit landdieren, het merendeel zijn kuikens.
Iris Speckmann, ADS-functionaris duurzaamheid en vrede